Hvor kommer ordet "Okay" fra?

Indsæt den rigtige vokal! i - e - æ - a - y - ø - u - o - å

Spørgsmålet frstås af lle i Danmark på trds af, at ”okay” oprindeligt er et amerikansk rd. Dansk Sprognævn har lavet en ndersøgelse af ordets udbrdelse i dansk sammenhng, og den viser, at ”okay” benttes af alle og forsts af alle aldersgrpper. Faktisk er det det mest benyttede englske ord på dansk verhovedet.
Men hvr ordet stammer fra, ved sprogfrskere ikke med skkerhed. Der er nmlig flere forskellige bud, forklarer Ocke-Schwen Bohn, profssor og dr. phil. ved Århus Universitet:

– Dn ene forklring på ordets oprndelse er, at en amerikansk prsident, Martin Van Buren (1837-1941 red.), km fra en by, der hd Old Kinderhook. Bens navn blev tidligt den kommende præsidents klenavn. Under præsidentvalgkampen brgte Martin Van Buren forkrtelsen for Old Kinderhook, OK, til at signlere succes.

– En anden forklaring er, at en amerikansk avs i 1840 forkortede udtrkket ”oll korrect”, som sden hen blev forkortet til OK, siger Ocke-Schwen Bohn.

Dnne forklaring bkkes op p den amerikanske hjmmeside, www.kinderhookconnection.com. Her forklares det, at beflkningen i Boston nskede at gre oprør mod det kngelige ngelske sprog ved at bruge udtrkkene OK eller ”orl korreck”.

Ligegldigt hvilken forklaring, der er den rgtige, så har det lille ord hngt ved – både i resten af verden og i Dnmark. Og siden har det vret det mest brugte engelske rd herhjemme, skriver Dansk Sprognævn på deres hjemmeside.

Men hvrdan ordet fandt vj fra USA til Danmark er Ocke-Schwen Bohn ikke skker på.

– Forbindelserne mllem det danske og amerikanske sprog var kke så store i 1920’erne. Men det kan være, at det skte med briterne som mllemmnd, siger han.

I flge Dansk Sprognævn blev ordet frste gang registreret i 1924.