Ordkendskab 1 - Grøn tomatmarmelade


Du skal i denne øvelse arbejde med svære ord eller udtryk og deres betydning.



For at forstå en tekst, kan det være svært, når der er ord eller
udtryk, du ikke forstår. Ind i mellem kan man godt springe disse over,
men gør man det hele tiden, så lærer man aldrig nye ord og udtryk, og
får dermed ikke udvidet sit aktive sprog.



Den bedste metode er at undersøge:
  • betydning
  • ordklasse
  • bøjning
  • synonym (det samme som)
  • antonym (det modsatte)
  • brugen

Grøn tomatmarmelade

Tomatmarmelade

Det der tegnede til at blive en rekordhøst af tomater, endte med på grund af regnen at blive ene grønne tomater. Da regnen ikke skal bestemme, om jeg skal have tomater eller ej, blev de forvandlet til grøn tomatmarmelade, og det blev guf.

1 kg grønne tomater
3 øko-citroner ingefær ad libitum, (jeg brugte ca. 70 gram pr. kg) 2æbler
ca. 500 g sukker pr. kg
rød Melatin

  • Riv citronskallen, pres citronerne, fjern alle kerner og skær skallerne i mindre stykker.
  • Del tomaterne i mindre stykker og fjern stilkfæstet.
  • Fjern blomst, stilk og kernehus fra æblerne, og skær ligeledes dem i stykker.
  • Det hele køres gennem en kødmaskine og hældes efterfølgende i en gryde sammen med citronsaften og varmes meget forsigtigt op, så det ikke sætter sig i bunden af gryden.
  • Koges til skaller og ingefær er klare, ca. 1⁄2 time - måske lidt mere, og tilsættes sukker, hvorefter det koger videre, til sukkeret er helt opløst.
  • Skummes, hvis det er nødvendigt, hvorefter gryden tages af varmen, og der tilsættes Melatin. Pas på med Melatinen, da de grønne tomater indeholder meget pektin.

Mums.