Har der nogensinde boet en konge på Kongevej?
Af Torben Jessen

Nej vel? Selvfølgelig har der ikke det.

Men i børns fantasi i 50'erne kunne det godt være tilfældet, og især når fantasien er fyldt med riddere i flotte rustninger, vejende faner, unge møer, Ivanhoe og Robin Hood. ....

Og det var før, der var noget, der hed fjernsyn, computerspil, Internet eller biler for den sags skyld. Ville vi rundt, så måtte det være på cykel eller til fods.

Og det var på sådanne gåture, vi kunne støde ind i Kongevej, men der var ingen, der kunne fortælle os, hvorfor vejen hed sådan?

 

 

 

Errol Flynn som Robin Hood i Robin Hoods Eventyr fra 1938.
Mit forbillede som 10 årig. Senere kom der flere knap så romantiske versioner med
henholdsvis
Kevin Costner og Russel Crowe i hovedrollen som Robin Hood.


Når vi nu ikke havde alle de tilbud at underholde os med, som vi har i dag, blev der gået søndagsture i familien, men sommetider også om hverdagen, hvor min mor tog min søster og mig med. Vi boede på Lansenervej, der hvor det gamle ridehus ligger overfor lystbådehavnen. Vejen har navn efter det rytterregiment, der øvede i ridehuset: Det Holstenske Lansenerregiment.

En af turene kunne gå til Kløften, hvor der kunne findes kastanjer fra de store træer. Når vi kom hjem, blev de ved hjælp af tændstikker forvandlet til farlige dyr.

 

Hjemvejen gik op til vandtårnet, ned ad Marielystvej og ned forbi museet, hvorfra vi kunne kigge op ad Kongevej. Især i maj, når kirsebærtræerne blomstrede, var Kongevej smuk.

Tidligt dannede der sig et ønske i min bevidsthed om at komme til at bo i området omkring vandtårnet, men først i 1991 flyttede jeg ind i et hus på Kongevej med min familie, og har boet der lige siden.

 

Når man har familie med børn, krævende arbejde, fritidsbeskæftigelser og hus og have, så går den ene dag hurtigt efter den anden, og jeg tænkte ikke så meget over, hvorfor det hed Kongevej.

Men en dag var vi på guidet tur i kvarteret med museumsinspektør Lennart Madsen, der kunne fortælle, at Kongevej havde sit navn efter den vej, som kongen anlagde mellem Hansborg Slot i Haderslev og Koldinghus Slot i Kolding.

Den var udelukkende forbeholdt kongen og hans følge, og beskyttet med aflåste led, så ingen andre kunne bruge den.
Pøblen måtte følge en vej, der dengang gik op gennem Kløften.

 


Det smukke syn....men desværre besluttede kommunen i 2012
at de fleste af træerne skulle fældes, fordi de var i dårlig stand.

Hansborg Slot før det nedbrændte i 1644.

Hansborg slot nedbrændte og Kolding hus er delvis en ruin, og bybillederne har ændret sig, så der i dag er svært at finde vejforløbet mellem Haderslev og Kolding.

Men i Christiansfeld er der to små stykker vej, der hedder Gl. Kongevej og i Kolding findes Sdr. Kongevej. Fra Kolding fortsatte kongevejen oprindeligt videre nordpå mod Jelling og derfra videre til Skanderborg. Vejen var færdig i slutningen af 1500-tallet.

Under udgravning af Kwickly i Haderslev, fandt man fundamenter fra Hansborg slot, og enkelte andre dele, der nu er udstillet på museet..

At bo på Kongevej er dejligt. Der er store grønne områder, hvor børnene kan lege, en lille sø, hvor de kan fiske, sikker skolevej og 10 minutters gang til centrum.

I slutningen af juni høres tonerne tydeligt fra den årlige Kløften Festival, der altid indledes med et farverigt karneval.